De Belgian Barbarians, onze nationale ploeg van American Football, spelen op zesentwintig oktober hun tweede match van de kwalificaties voor het Europees kampioenschap in 2020. De Barbarians gaan in het Mijnstadion in Beringen tegen Hongarije voor een tweede zege op rij. De sport is in ons land aan een opmars bezig en telt al een duizendtal beoefenaars.

Dit artikel kwam tot stand in het kader van de Youca Day.

De Belgische mannen strijden samen met Hongarije, Israël, Spanje en Turkije voor een plaats in het Europees kampioenschap. In 2019 en 2020 spelen ze telkens één match thuis en één match uit. De Barbarians wonnen hun eerste match al tegen Israël met 32-23.

Super Bowl

Zoals de naam al zegt is American Football overgewaaid uit Amerika, waar de sport immens populair is. American Football lijkt wat op rugby, maar heeft zijn eigen regels. In februari staat er de Super Bowl op het programma. Dit is de grote finale tussen de twee beste ploegen in de Amerikaanse competitie. In 2019 speelden de New England Patriots tegen de Los Angeles Rams voor maar liefst 70.000 fans. Op televisie waren het dan weer een slordige 100 miljoen die de match keken. De Super Bowl wordt gekenmerkt door zijn grote show voor de match en tijdens de pauze. Dit jaar waren Maroon 5 en Travis Scott de grote trekpleisters. Ook in België is er een Super Bowl, weliswaar op kleinere schaal.

De populariteit van American Football is buiten de Verenigde Staten nog vrij beperkt. Daarom richt de Amerikaanse federatie zich heel erg op het verspreiden van de sport. De National Football League (NFL) organiseert elk jaar vier matchen in Londen, om de sport te promoten buiten Amerika. 

En in België?

Luther Rommens, ex-speler van de Antwerp Argonauts, vertelt aan De Tijd dat er stappen vooruit worden gezet. “Toen ik een paar jaar geleden begon bij de U19 van de Argonauts, moesten we nog met 7 tegen 7 spelen omdat de teams niet aan genoeg spelers raakten. Vandaag is dat anders. Ik schat dat we in België aan 1.000 spelers zitten. Nog niet enorm veel, maar het begint te tellen.”

Belgische ploegen zijn genoodzaakt om een uitstekende jeugdwerking neer te zetten, anders krijgen ze geen toestemming om mee te doen aan de nationale competitie: de Belgian American Football League. Hierdoor zorgen de ploegen voor een beter sportklimaat in de club en kunnen ze meer leden aantrekken.

Eleven Sports is voorlopig de enige Belgische zender die op de kar van het American Football is gesprongen, maar zendt voorlopig geen Belgische wedstrijden uit.